Mediation

Voor persoonlijke & zakelijke conflicten

Voor het eerst een mediator nodig?

Een gratis advies gesprek kan voor u al verlichtend zijn!

Familie Mediation

(V)echtscheidingen

 

“Het was zo fijn geweest als we in goed overleg uit elkaar hadden kunnen gaan, vooral voor de kinderen. Helaas lijken de laatste tijd zelfs de kleinste zaken te escaleren tot ruzies en we zijn nog niet eens bezig met grote afspraken als het ouderschapsplan. Zonder hulp gaan we daar nooit uitkomen.”

Erfenis ruzies

Na de zware periode van overlijden en begraven, volgt dan toch uiteindelijk het gesprek bij de notaris over de erfenis. Helaas staat toch niet alles zo op papier als de erfgenamen gedacht hadden. Hoewel je elkaar al jaren kent, kunnen in zulke gevallen de nodige emoties de kop op steken met serieuze en langdurige ruzies tot gevolg. Dit is te voorkomen door begeleid goed met elkaar in gesprek te blijven.

Onderlinge ruzies

Naast alle redenen en partijen die al eerder genoemd zijn er nog duizend en één andere mogelijke situaties waarbij hulp zeer welkom kan zijn om tot een voor beide partijen acceptabele uitkomst te komen. Denk ook dan aan de professionele hulp van een mediator.

Opstellen of wijzigen ouderschapsplan

Verdeling van het aantal dagen per week, welke weekenden, verdeling van de vakantie, wie betaalt wat ? Allemaal zaken die vast gelegd moeten worden maar die vaak tot de nodige discussies, ruzies of padstellingen leiden. En als een van beide partijen niet toe wil geven, dan is het lastig om tot een overeenkomst te komen. Hulp die het overzicht bewaard en de discussies in goede banen leidt is dan iets waar alle partijen nog jarenlang voordeel bij kunnen hebben.

Zorg voor ouders /
familieleden

Helaas is het toch zover gekomen en hebben de ouders serieuze ondersteuning nodig om hun huishouden overeind te kunnen houden. Juist nu wil je zus een andere baan accepteren en ver weg van de ouders gaan wonen. Komt alles toch weer op jou neer. Wie doet nu wat, hoe worden de kosten verdeeld, welke hulp huren we in ? Logische vragen waarover de mening  op de antwoorden nog wel eens flink kan verschillen. Echter, de tijd dringt want de ouders moeten ook verder. Snel en effectief afspraken maken, kan met mediation.

Burenruzies

Schutting, erfscheiding, die overhangende takken, de blaffende hond, de harde tv of stereo, de luidruchtige feestjes, het gestamp en slaan met de deuren, de stank van de vuilcontainer, het parkeren van de tweede auto voor jullie huis. Kortom, de oorzaken voor burenruzies kunnen er duizend en één zijn. Als het dan aangekaart wordt blijken de buren ook van jullie nog wel de nodige overlast te hebben. Al met al zit het dus toch allemaal zo eenvoudig in elkaar. Goede afspraken kunnen de situatie dan weer onder controle brengen en mediation kan daarbij helpen.

Arbeidsmediation

Onverwacht slechte beoordeling

Na een jaar hard werken is het dan eindelijk weer zover… de jaarlijkse beoordeling. Blijkt je leidinggevende toch hele andere ideeën te hebben over wat je dat afgelopen jaar had moeten doen. En daar komen de argumenten:

  • slechte feedback, nee…, niet goed geluisterd
  • onduidelijke instructies, nee… je vraagt ook niet door
  • mijn collega’s kapen de leuke opdrachten weg, nee…, je toont te weinig initiatief

Het kan dan lastig worden om samen met je leiding-gevende goed aan het nieuwe jaar te beginnen. Nieuwe afspraken maken onder begeleiding van een mediator kan beiden weer een nieuwe start geven.

Pesten op
de werkvloer

Het begon ooit met geen koffie voor elkaar halen, maar over de jaren is de werkrelatie met je kantoorgenoot tot het absolute dieptepunt gezakt. Roddelen bij de koffietafel, zwart maken bij de direct leidinggevende, leuke kantoorgrappen waarbij je iedere week tot zeker een half uur nodig hebt om je computer weer aan de praat te krijgen. En met al die problemen is ook langzaam maar zeker al je werkplezier het raam uitgegaan en weet je niet meer hoe je het ooit weer leuk gaat krijgen op je werk. Je manager ziet de problemen wel en wil ook graag helpen, maar ook hij kan hier wel hulp gebruiken. Een aantal goed geleide gesprekken kan de situatie weer op de rit krijgen.

Ongezonde competitieve werksfeer

Iedere vrijdag begin van de middag, wordt de score opgemaakt. Wie heeft de meeste orders de deur uit gewerkt ? Maanden lang ging dat in een ongedwongen en vrolijke sfeer, maar nu de laatste weken het orderboek minder vol zit dan verwacht, begint het steeds minder gezellig te worden. Telefoontjes worden niet meer doorgeschakeld, er wordt steeds vaker tijdens de pauzes doorgewerkt, er wordt nauwelijks nog informatie over klanten met elkaar gedeeld, bang dat je collega er wellicht met de klantenorder vandoor gaat. Iedereen wordt steeds geirriteerder, je merkt het ook aan je zelf. Tijd voor gesprekken met de teammanager.

Niet bespreekbare werkdruk

Het werk blijft maar op je afkomen… Al maanden geef je met je collega’s aan dat er iemand bij moet komen om alle klantenvragen op tijd te kunnen beantwoorden. Er is geen budget voor een extra teamlid…, het is maar tijdelijk…, als we allemaal drie zaterdagen doorwerken dan loopt het daarna weer goed… Intussen zijn jullie maanden verder en het begint duidelijk effect te hebben op de onderlinge sfeer. Tijd voor goed gesprek tussen het management en het team. Ook hier kan begeleiding de zaken in betere banen leiden.

Verschillen in de normen en waarden

Jarenlang met succes alle klanten in de regio goed geheerd met je eigen persoonlijke aanpak, maar de tijden veranderen, de regio wordt groter en het bedrijf heeft duidelijke richtlijnen opgesteld welke klanten welke aandacht moeten krijgen. Vaak over gesproken met je manager maar die wil dat je het precies zo gaat uitvoeren en lijkt doof voor je argumenten en zorgen. Hoe moet het gesprek nu gevoerd worden zodat beide partijen elkaar gaan begrijpen ?

Discussie over het opnemen van verlof

Hartstikke druk op het werk en dan worden de kinderen ook nog ziek. Helaas kunnen ze niet naar school en dus moet één van de ouders thuisblijven. Deze keer is het jouw buurt. Maar zoals gezegd, hartstikke druk op het werk en de laatste weken zijn er nauwlijks verlofaanvragen geaccepteerd. Je collega’s lopen tegen dezelfde problemen aan en met je direct leidinggevende loopt het gesprek hierover al vrij snel vast. En om hier nou gelijk mee naar de directeur te gaan? Eerst maar een goed gesprek waar alle punten van de werkgever en werknemer op tafel komen.

Hoe werkt het?

Bij mediation werk ik met vaste pakketen. Het voordeel is dat u precies weet wat de kosten zijn en dat is wel zo prettig. Het precieze pakket is afhankelijk van de situatie, daarom verzoek ik u om voor meer informatie even contact met mij op te nemen.

Veel gestelde vragen

Wie kan het initiatief nemen om mediation aan te vragen?

Iedereen kan de eerste stap zetten. Hoe je ook betrokken bent bij het conflict (werkgever, werknemer, bedrijfsarts of personeelsconsulent), iedereen kan het initiatief tot mediation nemen. Het is wel belangrijk dat alle conflictpartijen achter mediation staan voordat de mediation van start gaat.

Wie is verantwoordelijk voor de kosten van het mediation traject?

Bij een arbeidsconflict worden de kosten voor mediation doorgaans door de werkgever betaald. Voor particulieren geldt dat de kosten meestal gedeeld worden door de partijen. Zij kunnen echter een andere regeling overeenkomen.

Hoe lang duurt een mediation traject?

Dat verschilt per situatie. Om toch een indicatie te geven: bij arbeidszaken zien we vaak gemiddeld 3 sessies van elk zo’n 2 uur. Totale duur van het traject neemt meestal zo’n 2 maanden in beslag. Ook dit is weer afhankelijk van de situatie. Soms is het wenselijk om de gesprekken kort na elkaar te voeren. Het kan ook zijn dat er “huiswerk” wordt mee gegeven en er juist enige tijd nodig is om te kijken hoe de gemaakte afspraken in de praktijk werken.

Maak een afspraak met mij

Bellen: +31 6 13519188

Ceintuurbaan 5, 8022AW Zwolle

Locatie

Ceintuurbaan 5, 8022AW Zwolle
Op locatie via Coachhuis
Skype

Gratis intake

Mediation of coaching wat voor u? Vraag naar de mogelijkheden.

Online mediation & coaching mogelijk!
Vraag er naar