13 september, Dag van de scheiding, Scheiden doe je toch niet alleen?

sep 19, 2019

Scheiden is nooit leuk, dit had je toch niet in de planning liggen toen je ging samenwonen of trouwen? Vaak na een periode verdriet of zelfs rouw, moet je dan toch weer verder. Hoe leid jij jezelf dan naar nieuwe doelen/ kies je een nieuwe richting in je deze fase van je leven?

Weet je nog toen je ging trouwen, de mooie dromen, de geweldige ideeën, de plannen om samen oud te worden. Samen kon je de wereld aan. De bruiloft was bijzonder en een mooi feestje van jullie liefde samen. Als het dan toch niet werkt en je mooie dromen in duigen vallen is dat een verdrietige periode in je leven.

Tijdens de scheiding komt er veel op je af en is al het geregel in combinatie met je werk, verhuizen, nieuwe zorgregelingen en nog veel meer zaken vaak een hele heftige periode. Een paar tips die je misschien kunnen helpen in deze periode:

Richt je op de belangrijkste onderdelen in je leven en kijk waar het mogelijk is om rust momenten in te plannen. Je hebt ze echt nodig !

Soms kunnen kleine activiteiten al energie geven om de dag weer door te komen. Stel je zelf de vraag waar je energie van krijgt. Al kost het maar 5 of 10 minuten. Even een kop koffie in alle rust om even stil te staan bij de dingen die gebeuren of gewoon even om helemaal aan niks te denken. Dit kan al een wezenlijk verschil maken !

Scheiden doe je zeker niet alleen

Er zijn immers altijd minimaal twee personen. Soms is je ex in alles de tegenpartij maar soms kun je de ervaringen ook delen, je maakt het immers beiden mee. Daarnaast zijn er tal van mensen die je kunnen helpen in deze periode.

 • Een mediator en/of advocaat kan je ook begeleiden door het hele proces.
 • Een jurist/fiscaal specialist kunnen je helpen om de gemaakte afspraken te checken.
 • Vrienden en familie kunnen helpen met nadenken, brainstormen en nalezen van alle informatie en afspraken.
 • Een coach kan samen met jou structuur en overzicht brengen en de toekomst weer in kleuren.

Om je alvast wat overzicht te geven, bij de mediator of advocaat komen de volgende punten zeker aanbod:

 • Niet-financiële afspraken omtrent kinderen zoals verzorging en opvoeding
 • Financiële afspraken omtrent kinderen zoals kinderalimentatie, zorgkosten en studiekosten
 • Afspraken over huis, geld, inboedel etc.
 • Partneralimentatie
 • Pensioen
 • Testament/verzekeringen

Toch ontkom je er niet aan dat scheiden een stukje lijden is. Ik heb het toch ook altijd maar als iets moois gezien, hoe raar het wellicht ook klinkt. Het is rouwen om iets wat er niet meer is. Na een tijdje zul je merken dat er weer rust komt en dan is er weer tijd en ruimte voor jezelf. Je hebt net een periode afgesloten waarin je hebt samengewoond met iemand, een huishouden gedeeld hebt.

Wat nu?

Daarna moet je je dromen los laten en kijken wat de toekomst nog meer voor jou in petto heef en zo weer nieuwe dromen maken. Natuurlijk is dit spannend en kan het soms ook eng zijn, maar het zit ook vol met nieuwe mogelijkheden.

 • Tijd voor wat jij belangrijk vindt, tijd voor jezelf.
 • Nieuwe vrienden, verenigingen of hobby’s.
 • Je eigen leven leiden en niet dat van een ander.

Hoe zou het zijn weer rust en ruimte te hebben voor een mooie toekomst? Heb je behoefte aan iemand die je op weg kan helpen om je zelf weer terug te vinden en te groeien naar je nieuwe ik of zit je midden in een scheiding en heb je behoefte aan overzicht en structuur?

Als coach en MfN-register mediator kan ik jou verder helpen met je nieuwe doelen, mail of bel mij gerust voor een kosteloos intakegesprek.

Aanbieding voor de Dag van de Scheiding: In de komende week van 13 tot 27 september bied ik een korting van 20% aan voor diegene die zich aanmelden voor een traject. Een traject bestaat uit minimaal 3 gesprekken.

Share This
Online mediation & coaching mogelijk!
Vraag er naar