Stapje uit je comfortzone?

dec 6, 2019

Wat is eigenlijk je comfortzone?

Wanneer we gaan kijken, wat er in de woordenboeken staat bij het woord “comfortzone”, komt de volgende uitleg vaak naar voren. De comfortzone is: de situatie waarbinnen iemand zich veilig en ontspannen voelt. Zo’n comfortzone is voor iedereen anders. Uit je comfortzone komen betekent ook dat je huidige situatie gaat veranderen. Sommige mensen reageren heel heftig op mogelijke veranderingen, terwijl anderen stappen nemen die velen van ons niet eens durven.

Wat is de functie van onze comfortzone?

Het hebben van een comfortzone, waar alles zijn gangetje gaat, geeft veiligheid, rust en geen stress. We zijn vaak heel druk en moeten van alles en nog wat en dan zijn zones met rust en zonder stress erg prettig. We kunnen immers niet bij alles tot het uiterste gaan. Wanneer we namelijk te vaak tot het uiterste gaan, raken de meeste mensen overprikkeld en branden op.

De rust en veiligheid hebben daarom ook zeker een functie. Echter zal je op bepaalde punten in het leven één of meerdere stappen moeten nemen om uit je comfortzone te komen en deze te vergroten.

Het gevaar van blijven hangen in je comfortzone

Hoewel dus rust en veiligheid een functie hebben in ons leven, hoort het uitbreiden van je comfortzone hier net zo goed bij. Bijna alle dingen die je leert in je leven leer je stap voor stap, tegen de grens aanlopend (of er net iets overheen), met vallen en opstaan. Zo heb je ook leren lopen, fietsen, zwemmen, lezen, rekenen, tekenen, IKEA-kasten in elkaar leren zetten…, al dan niet met (een beetje) hulp van anderen. Als we nooit zouden groeien en altijd in onze comfortzone blijven dan zal het leven veranderen in een sleur en dat maakt de meeste mensen niet gelukkig.

Het klinkt allemaal heel leuk om even uit je comfortzone te stappen, maar vaak is het niet zo makkelijk. We zijn gewoontedieren en hebben vaak angst voor alles wat verandering geeft, bang voor het onbekende. Wat zullen andere mensen ervan zeggen? Wat als het niet goed gaat?

De bovenstaande tekening is voor mij een mooi voorbeeld over de angsten die komen kijken bij het verbreden van je comfortzone. De dame is bang om de stap te zetten, bang voor alles wat er in het water zou kunnen zitten. Ze ziet vlak voor haar voeten een haai…… of toch niet? Of is het toch een steen in het water, een steen waar je zelfs op kan gaan staan en waardoor een stapje dichterbij je doel komt?

Je leert door te ondernemen, door te doen, door te oefenen, door fouten te maken. Wees daar dus niet bang voor. Door op je fouten te reflecteren, leer je het meest dan groei je verder en wanneer je groeit, maak je steeds minder fouten. Je vertrouwen zal hierdoor alleen maar verder toenemen.

Dus wat als je graag iets nieuws wilt of klaar bent met het oude bekende? Persoonlijke groei zal pas plaatsvinden wanneer jij jezelf gaat uitdagen. Dat hoeft natuurlijk niet in één keer. Wat houdt je tegen?

Tips om je comfortzone te verbreden

  • Kijk wat je in het verleden allemaal al hebt gedaan en bereikt. Niemand staat stil. Er was en is groei vanaf je geboorte tot nu, dus ga na wat je allemaal al gedaan hebt en welke stappen bij jou passen.
  • Pas de stappen aan tot wat voor jou nog wel prettig voelt. Je kunt de stappen die je neemt uitdagend maken en kijken tot waar je de stress onder controle houdt. Een paar keer een kleine stap is uiteindelijk ook een grote.
  • Blijf positief, alles wat je aandacht geeft groeit! Visualiseer wat je wilt bereiken en geef dat de aandacht.
  • Wees niet perfectionistisch. Perfect is de vijand van goed. Je hebt ook niet in 1x leren lopen, fietsen, zwemmen of die IKEA-Kast in elkaar te zetten. Wees daarom reëel met je verwachtingen.

Wil je samen met mij eens kijken naar waar jij je bevindt, wat je comfortzones zijn en waar je graag naar toe zou willen groeien? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via info@cfmc.nl of www.cfmc.nl

Share This
Online mediation & coaching mogelijk!
Vraag er naar